keskiviikko 25. toukokuuta 2022

Henkilöstökoulutusta

 Yhteinen koulutuspäivä henkilöstölle ja lehmille

Tässä koulutuspäivässä 100% osallistujista oli Hyrialaisia: maatalousalan opetus ja ohjaushenkilöstö sekä lehmät. Eläinten lajinomaisten erityispiirteiden huomioiminen kaikessa vuorovaikutuksessa on meidän kantava teema eläintoiminnassa. Tästä syystä koulutukseen otettiin mukaan työntekijöiden lisäksi myös meidän vakkarisijaiset.

Maanantaina 9.5. oli tosi mukava päivä. Eläinlääkäri ja eläintenkouluttaja Iiris Kaimio Emovet Oy:stä tuli opastamaan kaikkia Hyriassa eläinten kanssa tekemisissä olevaa henkilökuntaa nautojen kouluttamisen saloihin.

Nautojen kouluttaminen positiivisin koulutusmenetelmin on tärkeää niiden hyvinvoinnin kannalta. Ne totutetaan  kaikkiin niille tapahtuviin hoitotoimenpiteisiin ja ne pääsevät vaikuttamaan elämäänsä. Positiivisin menetelmin koulutettu nauta suhtautuu maailmaan optimisesti ja luottavaisin mielin. Kouluttaminen lisää työturvallisuutta ja on myös eläintenhoitajalle erittäin palkitsevaa. Samat koulutusmenetelmät tehoavat kaikkiin eläimiin ja niitä voi hyödyntää myös ihmisiä koulutettaessa. Jopa itseään voi kohdella positiivisesti vahvistaen.


Hyriassa kaikkia eläimiä kohdellaan ystävällisesti. Meille on tärkeää, että kaikki eläinten käsittely pohjautuu eläinten lajityypillisen käyttäytymisen kunnioittamiseen ja yksilöllisten tarpeiden tyydyttämiseen. Eläimet ovat meillä kesyjä ja luottavat hoitajiinsa. Haluamme myös opiskelijoiden oppivan eläimiä kunnioittavat käytännöt. Koulutuksessa saatiin nimiä ja selvityksiä monille sellaisille asioille, jotka ovat jo kuuluneet ohjelmaan ja opittiin lisää hyviä käytäntöjä. Sovittiin yhteiset menetelmät, joita kaikki käyttävät, esimerkiksi jes-sana tulevan palkkion merkkinä ja vihjeen, jolla eläintä pyydetään peruuttamaan pyynnöstä. 

Naudat ovat oppijoina ällistyttäviä jopa nopeampia kuin koirat. Niille opetettiin mm. paikoillaan seisomista pyynnöstä, omatoimista riimun päähän laittamista ja kohteen seuraamista.

Päivän päätteeksi sekä ihmis- että nautakoulutettavat uhkuivat tyytyväisyyttä ja kouluttaja Iiris Kaimiokin tuntui viihtyneen meillä.

Teksti Marjatta Tuikkanen

Kuvat Hyria koulutus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti