torstai 19. syyskuuta 2019

Hyrizoo

Aaltoliikettä ja muuttoliikettä
Teksti sisältää tuotesijoittelua
Marmoriantennimonnii sekä Mustaokamonni ovat asustelleet Hyrialla noin 10 vuotta. Alkujaan monnit ovat kotoisin Etelä-Amerikasta. Näitä viiksiveijareita on vuosien varrella käynyt ihastelemassa jo tuhansia ihmisiä. Alkuun monnit asustivat päärakennuksen aulassa hieman pienemmässä akvaariossa. Kalat muuttivat Hyrizoon pieneläinhoitolan uusiin tiloihin vuonna 2014.

Elintilan suurentuessa, myös monnit saivat uutta potkua kasvuun.  Kesällä 2019 kalat olivat jo komean kokoisia; Mustaokamonni oli huimat 90cm ja Marmoriantennimonni noin 60cm. Monnien kasvun jatkuessa päädyimme lopulta siihen tulokseen, että niiden olisi aika päästä paremmille vesille ja uuden yleisön eteen.

Tuumasta...
Monnien siirtoa Sealifeen aloitettiin suunnittelemaan huhtikuussa ja viimein 5.9.2019 oli kalojen uuden elämän ensimmäinen päivä. Päivää oli odotettu kauan ja siirtoa oli suunniteltu perinpohjaisesti.

Projektin haasteellisin vaihe oli sopivien kuljetusvälineiden löytäminen. Koska monneilla oli jo lähes metri pituutta sekä pyrstöissä melkoisesti voimaa, oli kuljetusastian oltava riittävän iso ja tukeva. Oman haasteen suunnitteluun toivat myös kalojen erikoiset ominaisuudet: 
Okamonnilla on kyljissä luulevyt, joissa on piikkejä. Myös selkä- ja rintaevissä on piikit. Marmoriantennimonnilla puolestaan erittäin pitkät, lähes puolen metrin mittaiset viikset, jotka vaurioituvat helposti. Lisäksi matka-aikaa oli noin tunnin verran Hyvinkäältä Helsinkiin, joten vettä oli matkalle saatava tarpeeksi mukaan.

...toimeen.
Monnien siirtoa suunniteltiin ja toteutettiin tiimillä, jossa oli riittävästi tietoutta sekä aiempaa kalojen tuntemusta. Konsultoimme myös Sealifea, jotta siirto saatiin onnistumaan parhaalla mahdollisella tavalla. Kalojen käyttäytymistä siirtotilanteessa pystyttiin myös ennustamaan 9 vuoden hoitokokemuksen perusteella. Onneksemme hyvin tehty pohjatyö palkittiin ja monnien siirto onnistuikin täysin suunnitelmien mukaan.

Monnien siirtotilanteessa jouduimme turvautumaan omaan ideointikykyyn, sillä tarpeeksi isoja kuljetustarvikkeita ei ollut saatavilla. Lopulta parhaimmaksi ideaksi muodostui koulun lehmien käytössä oleva juottoallas sekä Ikean kestokassit. Siirtotilanne itsessään kävi hyvin nopeasti ja monnit saatiin autoon noin 10 minuutissa. 


Kalat käyttäytyivät siirtotilanteessa odotetulla tavalla. Rauhallisesti ohjailemalla saimme monnit uimaan suoraan kassiin. Sidoimme kassin kiinni, etteivät monnit päässeet tippumaan kantomatkan aikana.


Kaloja jouduttiin kantamaan autoon noin 15m matkan verran. Ikean kestokasseihin leikkasimme pienet rei’ät, jotta ylimääräinen vesi pääsi valumaan kassista ulos. Tämä helpotti paljon, sillä varsinkin okamonni potki melkoisesti kantomatkan aikana.

Okamonni kyydissä!
Autossa vuorostaan odottivat valmiiksi akvaariovedellä täytetyt matka-altaat, joihin monnit laskettiin. Lopuksi altaiden päälle laitettiin puulevyt kiinni, jotta vesi pysyi altaissa matkan ajan ja monnit olisivat ajomatkan mahdollisimman rauhallisina.


Turvavyöt kiinnitetty ja matkaan
Auto matka sujui hyvin ja Sealifen pihaan päästyämme saimme kokeneen henkilökunnan avuksemme. Kalat siirrettiin uudelleen Ikean kasseihin ja kannettiin väliaikaisiin karanteenitiloihin. Siellä monnit viettävät seuraavat 3 viikkoa ja saavat sen aikana tarvittavat loislääkitykset, joilla varmistetaan näyttelyssä olevien altaiden turvallisuus. 

Pääsimme myös tutustumaan monnien tulevaan kotiin ja uusiin kavereihin. Sealifessa asustaa entuudestaan jo yksi Mustaokamonni sekä yksi Marmoriantennimonni. Sealifen asiantuntijan arvio on, että Suomessa löytyy vain muutama Marmoriantennimonni. Aavistus oli myös, että kaikki yksilöt olisivat aikoinaan saapuneet samassa kalalastissa Suomeen. Joten mahdollisena sattumana saattoivat entiset kalakaverit päästä takaisin yhteen näin 10 vuoden jälkeen.

Sealifen mustaokamonni altaassa johon meidänkin kalat siirtyvät lokakuussa
Lokakuun alkupuolella Hyrian entiset viiksiveijarit siis komeilevat Sealifen näyttelyssä altaassa nro.38. Menkäähän ihastelemaan ja moikkailemaan!

- Koska hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – 
Emilia

Monnien nykyinen koti löytyy täältä:

Kuvat Terhi Kostamo ja Emilia Ulaska
Teksti Emilia Ulaska

1 kommentti: