maanantai 30. toukokuuta 2022

Eräoppaat

 
Ensiapua nyt alkuun



Toukokuun ensimmäisellä viikolla ryhmämme ELO22 kävi SPR:n EA1-kurssin. Kurssin vetäjänä toimi Anu-Maarit Oede. Monilla meillä oli jo aikaisemmin käytynä ensiapukursseja tai ainakin kokemuksia ensiavun antamisesta. Se antoikin kurssille oman suolansa. Ja nyt taidot tuli päivitettyä viimeisimmän tiedon mukaan. 
 
Ensimmäisenä päivänä kävimme läpi teoriaosuuden ryhmätöiden avustuksella. Iloinen puheensorina täytti luokkahuoneen tehdessämme tehtäviä. Paljon myös esitettiin kysymyksiä ja pohdittiin syitä ja seurauksia.
Toisena päivänä pääsimme enemmän käytännön tasolle. Anu-Maarit jakoi meidät ryhmiin ja kävimme läpi rasteja. Rasteilla harjoiteltiin eri taitoja; painelu-puhalluselvytys, sydäniskurin käyttö, hätäpuhelun soittaminen, aikuisen/vauvan tukehtuminen, erilaisten sidosten tekeminen, tajuttoman kylkiasentoon laittaminen, muutamia mainitakseni. Kaikki ryhmät lähtivät innolla kokeilemaan taitojaan ja opettelemaan uutta. 
 
Lopuksi vielä samoissa ryhmissä näyttelimme 2 erilaista casea. Oman ryhmäni caset olivat esim. seuraavat. Nuori nainen kouristaa nuotiolla ja tyttö lähtee haahuilemaan ryhmästä eroon, ja on kiukkuinen. Nyt on lukijan vuoro miettiä mitä olisi näissä tilanteissa tehnyt, mikä olisi ollut ensiapu? Näytelmissä näimme huimia roolisuorituksia, mutta ennen kaikkea kaikki hätätilanteet saatiin ratkaistuksi ja potilas sai asiantuntevan ensiavun. Ensiavun näkökulmasta olemme valmiit maastojaksoille.
 
Teksti ja kuvat Riikka Tervahartiala ELO22


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti