tiistai 10. toukokuuta 2022

Eräoppaat

Suunnistusta!

Opintojen kolmas viikko käynnistyi Tuomas Ernamon suunnistusopissa. Porukassa oli monen tasoista suunnistajaa. Toisille kompassi oli uusi tuttavuus ja jotkut olivat suunnistaneet jo vuosikymmeniä. Porukassa jaettiin kuitenkin hyviä vinkkejä mitä kannattaa ja ei kannata tehdä suunnistaessa. Ja kaikki oli tietenkin myös innoissaan oppimassa uutta!  

Aamupäivän tutustuimme erilaisiin karttoihin, karttojen eri mittakaavoihin, erantoon ja suunnistuksen välineisiin. Opimme, että karttasuojuksia on monenlaisia (joista toiset vaativat enemmän voimaa avautuakseen) ja että kompassin rasiassa ei saa olla kuplaa, jollei halua eksyä reitiltä. Karttaa on tärkeää pitää oikein päin, pitää peukaloa siinä kohdin missä on edellisen kerran ollut varma sijainnistaan ja pysyä paikoillaan kun katsoo kompassia (ellei omista himosuunnistajille tarkoitettua kompassia, joka pysyy mukana vauhdissa kuin vauhdissa).  

Iltapäivällä suunnattiin Herusen ja Nopon maastoon harjoittelemaan käytännössä suunnistusrastien löytämistä, kompassin käyttöä ja kartanlukua. Ensimmäistä kertaa lähdettiin koulun autoilla koulun läheisyyden ulkopuolelle. Automatkan aikana tapahtui jotain mystistä, kun yksi kompassikin vaihtui eteläisen pallonpuoliskon kompassiksi, vaikka luokassa se toimi vielä hyvin.  

Maastossa pohdittiin reitinvalinnan merkitystä käytännössä. Opimme, että erä- ja luonto-oppaan ei tarvitse oppaana toimiessa olla kilpasuunnistaja eikä reitiksi kannata valita sitä linnuntietä lyhyintä vesakon läpi kulkevaa reittiä. Tutkittiin miltä erilaisten karttamerkkien esittämät kohteet näyttävät maastossa ja miten karttamerkitkin ovat aina kartan laatijan tulkinta maastosta. Kokeiltiin etsiä maastosta rasteja ja välillä huomattiin, että oma suuntavaisto saattoikin ohjata hiukan rastista ohi.   

Päivä oli todella opettavainen ja itselleni päällimmäisenä jäi mieleen:  

“Jos et tiedä missä olet. Pysähdy. Hengitä syvään.“ 

Kukaan ei kuitenkaan eksynyt ja päivän jälkeen moni innostuikin kovasti suunnistuksesta ja oli lähdössä iltarasteille kartuttamaan lisää suunnistuskokemusta. Taisi joku heittää myös idean, että josko sitä lähdettäisiin joukkueena Jukolaan 2023. Jää nähtäväksi.

Teksti: Ninni Heinonen 
Kuvat: ELO22 opiskelijat
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti