perjantai 7. joulukuuta 2018


Hiehomaailman rakennusprojekti syksy 2018



Kaikki hiehot eivät mahdu sisälle navettaan talvella, joten kylmän hallin hiehokarsina laitettiin opiskelijoiden kanssa kasaan elo-syyskuun aikana. Hyvää apua saatiin Hyrian Riihimäen metallipuolen opetuksesta, kun he tekivät mittatilaustyönä muutamia saranoita päätyportteihin. Iso kiitos!

Kuivikeoljen ostaminen olikin puolestaan enemmän kuin hankalaa. Kuivan kesän takia olkea tuli todella huonosti ja ostajia oli kaikilla myyjillä jonoksi asti. Oma peltoala ei riitä niin suurimittakaavaiseen viljanviljelyyn että olkea tulisi läheskään riittävästi. Joten suuri kiitos loistavalle naapurille - viljelijä itsekin - jonka vihjeen perusteella saimme varaston täyteen! Perustamisvaiheessa pohjalle laitettiin haketta, jotta palaminen lähtisi käyntiin.
Asukkaat ovat kotiutuneet syyskuun lopulla. Täällä talvea viettävät 6-12 kk ikäiset hiehot.
Rehupaali nostetaan ruokintapöydälle ja talven viileillä se säilyy siinä hyvin. Lisäksi täydennysrehut ja kivennäislisä ruokintasuunnitelman mukaisesti.

Eli lähes kaikki on mallillaan, vain yksi puuttuu... Vesi. Tai ei se puutu, karsinan perällä on laidunkäyttöön tarkoitettua 200 litrainen juoma-allas. Aika hankalaa talvikäytössä kun vesi jäätyy.

Vesiprobleema oli toki tiedossa jo projektin suunnitteluvaiheessa, mutta automaattivesikupin saaminen karsinaan vaatii kaivannon pihan poikki ja eristetyn vesiputken vetämisen kahden rakennuksen välille. Sen suunnitteleminen aloitettiin heinäkuussa ja vesiputki meni maahan lopulta marraskuun lopulla.

Vakaa aikomus
Viikkoja myöhemmin
Vesikuppi toiveikkaana odottamassa
Melko monta kierrosta vaati suunnittelua ja johto- sekä viemäriverkkojen selvittämistä, plus talon sisäisen protokollan noudattamista, mutta hyvältä näyttää tässä vaiheessa. Joulukuun alku ja putki on sentään maassa ja kaivanto pääosin suljettu. Seuraavaksi odottelemme putkitöitä ja suunnittelemme kupin asennusta. Tiedossa on siis piikkausta ja vähän keksimistä miten sulanapitäminen totetutetaan koko matkalle. Hahhahaa. Voi viedä joitain viikkoja... Joten lisää tekstiä tästä projektista kun se jälleen nytkähtää eteenpäin.
Nimim. jos ei valmistu täksi talveksi, niin ehkä jo ensi talveksi

1 kommentti:

  1. Teillä näyttää olevan halli tehty kivestä? Sopiikohan näihin teräshalli, vai pelottaako liikaa eläimiä esimerkiksi huonolla säällä? Meille on teräshalli tulossa, osittain miehen töiden takia, mutta mietin myös muita käyttötarkoituksia.
    https://www.hallipojat.com/rakennuspalvelut

    VastaaPoista