tiistai 4. joulukuuta 2018



Tervetuloa.
Näin syystalven taitteessa on ihan hirveän helppo ottaa loisteliaita kuvia maatilaympäristöstä. Mutta tällä mennään, kunnes saadaan lumi maahan. Koulutilalla työskentely on muuten aivan erityisen mielenkiintoista. Sen voin sanoa jo heti tällä kokonaisella puolen vuoden kokemuksella. Taustalla minulla on 10 vuotta maatilayrittäjyyttä, vuosi kouluttajana aikuispuolella, useampi vuosi rehubisnestä, monenlaisia maataloustöitä, runsaasti toimistohommia ja paaaljon opiskelua. Sillä opiskeluun käytetty aika ei koskaan mene hukkaan. 

Tällä hetkellä oman opiskelun pääpointti on oppia talon tavoille täällä Uumossa. Siinä riittää haastetta kaikessa monipuolisuudessaan, josta syystä pääsen heti kättelyssä kehumaan työkavereita. Ihan mahtavaa sakkia! Ongelma kuin ongelma, käytännössä apu on yhden puhelinsoiton päässä. No, ehkä joskus tarvitaan kaksi puhelua, mutta pointti lienee selvä. Sama pätee tietysti toiseenkin suuntaan. Ja vielä "poikkiammatillisesti" Hyrian eri osastojen välillä. Jos Uumon tontilla ei löydy tiettyä erikoisosaamista ja välineitä, niin jostain Hyrian toimipisteestä sitä löytyy.  Se yksi puhelinsoitto kantaa joskus yllättävänkin pitkälle. Yhteistyökuvioon kuuluu lisäksi kiinteistönhoitajat ja muut tukipalvelut. Eikäpä unohdeta naapureitakaan. Ilman yhteistyötä tämä homma ei onnistuisi.

Koulutilan ykköstavoite on luoda aitoja oppimisympäristöjä opiskelijoille, ja se tavoite mielessä työskennellään joka päivä. Uumon tontilla kouluttaa ja kouluttautuu runsaslukuinen joukko luonnonvara- ja ympäristöalan ihmisiä. Niinpä alueen kehittämisestä on aina monenlaisia mielipiteitä ja näkökantoja. Yhdelle rantapusikko on raivauskohde, toiselle se on arvokas lintujen piilopaikka. Neuvottelujen jälkeen lehmien laidunkujaa siirretään metrillä, jotta saadaan tien varteen istutettua tammikuja. Viljelyn kannalta pitäisi muutamia ojia avata ja kuivattaa pelto, mutta suunnitelmaa piti hieman muuttaa kun pellon alakulmasta alkaa kosteikkoalue jota halutaan kehittää kosteikkona. Metsäopiskelijoilla on käytössä oma havaintometsä ja tarpeen mukaan he operoivat myös koulutilan alueella. On tehokasta sakkia, pitää välillä varoa mitä toivoo. Yksittäiset hankalatkin puut hoituvat arboristiopiskelijoiden toimesta. Rakennusten ympäristöt ja viheralueet ovat puutarhapuolen ja viherrakentajien koekenttää ja kiinteistö opiskelijat oppivat työtään ylläpitämällä meidän laajaa infraa. Konekalusto on monipuolinen ja traktorit ja työkoneet palvelevat paitsi peltoviljelyä, myös viherrakentajia, metsää ja kiinteistöä. Ja tässähän ei ole läheskään kaikki, vain muutamia esimerkkejä.

Ja tietenkin meidän eläimet! Minun maailmani keskipiste. Navetta on pieni ja lehmiä vähän, joten pystymme panostamaan vahvasti nimenomaan opiskelijoihin. Eläintenhoitajilla on aikaa ja osaamista ohjata opiskelijat tuotantoeläinten maailmaan, kiirettä ei ole. Navetta on tehokkaasti käytössä, sillä opiskelijoiden navettaviikot pyörivät vuoden ympäri. Lypsylehmien lisäksi meillä on tällä hetkellä kanoja ja lampaita. 
Hyrizoon pieneläinhuoneessa keskitytään lemmikkieläimien hoitamisen opiskeluun. Pieneläinviikko ja navettaviikko  kuuluvat kiinteänä osana eläintenhoitajien opiskeluun ja ovat todella tykättyjä. Jokainen opiskelija pääsee kokeilemaan monipuolisesti eläinten hoitotöitä ja oppii mitä ne käytännössä ovat.  Myös opetus käyttää navettaa ja pieneläinhuonetta monipuolisesti oppimisympäristönä.

Tässä blogissa kerrotaan Uumon ja koulutilan elämästä ruohonjuuritasolla. Meillä on meneillään aina jotain pikku projektia ja suunnitelmia löytyy sitäkin enemmän. 

Terhi K. - Hyrian koulutilan tilanhoitaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti