tiistai 3. maaliskuuta 2020

Talvivaellus

ELO19 HIIHTORETKI PATVINSUON KANSALLISPUISTOSSA  11.-13.2.2020

Tulimme Ilomantsiin Patvinsuolle tiistai iltapäivästä juuri, kun päivänsäde kuiskutteli menninkäiselle tunnetuin laulun sanoin, että ”Peikko kulta, pimeys vie hengen multa, pois mun täytyy mennä, ellen valoon lennä”. Viimeisen päivänsäteen piiloutuessa Sumukkavaaran takaiseen horisonttiin, pimeys kahmaisi meidät syleilyynsä, ennen kuin me, 11 plus kaksi ”valon lasta”, pääsimme liikkeelle rinkkoinemme, suksinemme ja ahkioinemme. Meistä lähtevä metelöinti, valonpilkahdukset ja ominaistuoksu havahdutti Mikonniemessä parhaillaan jolkottelevan yksinäisen suden huomion.



Suden edellisestä ateriasta oli kulunut toista vuorokautta, joten sen keltaisiin kiiluviin silmiin tuli päätöksen terä, kun se lähti tarkastalemaan tuota outoa hoipertelevaa joukkoa reviirillään. Susi lähestyi kulkijoita tuulen alta ja jäi Mikonniemen suojaan tarkastelemaan heitä. Kun joukko ylitti Kurkilahtea luoteisesta nurkasta, susi otti vainua heistä todeten, että vasoja ei ollut joukossa. Se maiskautti suutaan harmitellen, kuin todeten ettei liha ollut enää mureaa. Siitä huolimatta, joku heistä voisi tarjota mahdollisuuden ateriointiin.  Joukko liikkui hitaasti ja sen saisi helposti kiinni. Mikä lisäsi suden kiinnostusta. Joku olisi saatava erilleen joukosta. Susi tarkaili joukkoa silmät kiiluen, kilpikaarnaisten ikihonkien välistä. Joukko päästeli sudelle tuntemattomia äänähdyksiä. Viestittelevät ja pitävät laumaansa kasassa, se päätteli.

Susi urahti ja lähti metsän peitossa vasemmalta Kurkilahden kiertäen joukkoa vastaan. Se pysähtyi Hanhilammelta tulevan ojan kohdalle. Se näki, kun joku, jolla oli sinitaivaan värinen takki yllään, kaatui loivassa rinteessä, eikä meinanut päästä ylös. Jos tuo jäisi jälkeen, se riittäisi päiväevääksi, susi päätteli. Se oli sudelta kuitenkin toiveajattelua. Joukko eteni vähitellen länttä kohden. Aina kun susi kuuli kimakoita huudahduksia tai kiroilua, se tuli tarkkaavaisemmaksi. Sille poikkeavat äänet, kiljahdukset tai kiroamiset merkitsivät ainoastaan haavoittunutta tai sairasta – siis syötävää otusta.

Joukko pysähtyi ja laumottui Surkapuron lähelle. Pulina oli kova. Neulanterävät valontuikkeet tunnustelivat epämääräisesti heidän ympäristöään pitkin poikin rämeistä kitukasvuista männikköä. Ihmisotukset hakivat asentoa, kuten entiset erämiehet sanoivat aikoinaan yöpaikastaan. Susi katseli tarkkaavaisesti, kun tuo omituinen joukko pystytti räikeän värisiä holveja suojakseensa. Tuli yö ja joukko hiljeni. Susi läheni varoen joukkoa. Liian lähelle heitä ei voinut mennä – toistaiseksi. Oli odotettava. Mitään ei jäänyt sudelta näkemättä. Se pani merkille, että yön hiljaisina tunteina, jotkut heistä tulivat ulos holveistaan ja siirtyivät kauemmas kyykkimään. Merkkailivat ja jättivät hajusteitaan, hänen reviirilleen. Yksi heistä, tuli lähelle, mutta ei tarpeeksi lähelle, susi tuumaili.



Seuraavana aamuna joukko kokosi kirkkaanväriset holvinsa, kunnes lähtivät taas liikkeelle. Susi kävi tarkistamassa joukon majoitusalueelle jättämät jäljet. Se kannatti. Hangen alta se löysi vaivatta kaksisataa grammaa raakaa seitin lihaa. Jotain muutakin löytyi, jonka se söi nälkäänsä, vaikka ei mausta pitänytkään. Joukko oli häipynyt sillä aikaa kokonaan suden näköpiiristä, Surkanvaaraa kohden. Se itse ylitti Surkapuron ja jolkotteli sen vasenta laitaa pitkin pysytellen kokoajan haju - ja kuulo etäisyydellä.

Omituisten otusten joukko kaartoi pian lounaaseen, edeten Pienen Surkavaaran laitaa. Susi nousi saman vaaran laelle ja tähysteli matelevaa joukkoa sieltä käsin. Mitään ihmeellistä ei tapahtunut, mikä mahdollistaisi suden aloittaa takaa-ajo. Yksikään heistä ei jäänyt toisista jälkeen. Sudella oli kuitenkin kärsivällisyyttä odottaa. Koko sen elämän perusta rakentui kärsivällisestä odottamisesta, yllätyksestä ja armottomasta iskusta. Sillä oli aikaa odottaa ja löytää heikkous, sairaus tai yksi laumasta erillään oleva, jopa haavakko. Piti olla kuitenkin varovainen. Susi vaistosi, että mustan mullan värisissä palttoissa liikkuva tarkkailee ympäristöään, kuin hakien jotakin. Sitä pitää varoa, se päätteli. Ja tuo pieni, joka tulee joukon hännillä, lienee tuon lauman johtaja. Sitäkin on paras varoa.

Taivaansini ja auringon kirkkaat kasvot, eivät näyttäytyneet koko päivänä, vaan pysyivät kuin ujostellen harmaan sävyisen pilviverhon takana piilossa. Pakkasta oli aste tai pari. Lunta oli paikoin puolisen metriä, aavoilla soilla paljon vähemmän. Rimmet ja heteet pitivät pintojansa jää- ja lumipeitteiden alla. Hanki oli epäedullinen sudelle, mutta ei noille olennoille, joilla oli pitkät puupalikat jalkojensa alla.

Puolenpäivän aikana joukko pysähtyi ja piti lounastauon Pienen Surkavaaran lounaiskärjessä olevalla taukopaikalla. He aterioivat siellä ja muotoilivat lumesta jotakin. Laittoivatko rautoja? Sudella nousi säkäkarvat pystyyn. Se tiesi niihin liittyvän vaaran. Se oli vuosia sitten menettänyt yhden takatassun varpaan ansarautoihin, rajan takana Laatokan Karjalassa. Onneksi ei sen enempää, sillä kertaa. Joka tapauksessa se, mitä nuo ihmisolennot tuolla lumesta muovailivat, merkitsivät jotain jota oli syytä varoa. Susi – kolmivarvas, kiertäisi tuon paikan kaukaa. Susi ei voinut aavistaa, että tuon joukon muovaamat jäljet lumeen, liittyivät lähenevään ystävänpäivään ja osaltaan myös saman joukon hengen kohottamiseen. Sen allakassa ei ollut, kuin neljä vuodenaikaa, ystävänpäivistä nyt puhumattakaan.




Susi otti ja lähti jättäen ihmisotukset toistaiseksi oman onnensa varaan. Se jolkotteli ensin alas vaaralta ja kiiveten vastakkaiselle Olkkosen saaren laelle. Sieltä se tähysteli aikansa lännen suuntaan, kuin todeten ettei ihmisjoukkio sieltä vielä näy. Sitten se lähti Patvisuon yli, kohti Suomunsaarta.

Ihmisotukset olivat jälleen liikekannalla. Tuuli kävi vastaiseksi. Räntäriitettä tippui taivaalta. Oranssipukuinen vei tunnin jos toisenkin joukkoa Nälmänjoen suuntaisesti Kaakon suuntaan. Siellä täällä suolla oli pystyyn kuivettuneita honkia, hopeiset varret osin märän mustaamina. Joku kulkijoista mietti surullisen näköiselle ympäristölle sopivia nimiä. Vaihtoehdoiksi tuli mm.  ”unohdettujen metsä”, ”sieluttomien metsä” ja ”ikihonkien kalmisto”. Äänestystä nimistä ei pidetty ja vaihtoehdot sulkeutuivat siltä erää yhden kulkijan korvien väliin. Jossain vaiheessa pidettiin juomatauko ja oranssipukuinen luovutti suunnistusvastuun mustapukuiselle.

Lähdettiin Korpilammen suuntaan. Tuuli oli kääntynyt navakaksi sivutuuleksi. Porukka ei enää päästellyt turhaa pulinaa. Edettiin jonossa hiljalleen. Vähän ennen Korpilampea nähtiin, kun muutama riekko pölähti edestämme lentoon. Riekoilla taisi olla rahat loppu, kun eivät laskeneet äänekkäästi kopeekoittaan. Korpilammella käännettiin kulkua ja lähdettiin Länsi – Itäsuunnassa, tavoitteena Susitaipaleen jotospolkujen risteys. Tuuli löi päin kasvoja, lämpö nousi takkien alla ja hiihtäjien posket heloittivat punakoin väriastein. Jossain puolivälissä Patvinsuon aapaa havaitsimme yksinäisen suden jäljet, jotka tulivat  Olkkosensaaren suunnasta ja katosivat Suomunsaaren horisonttiin. Jäljet eivät ollet ihan tuoreet, joskin tuuli ja räntäsade saattoivat hämätä ihmisotusten arviointeja. Ja väärässähän he olivat, koska keltainen silmäpari tarkkaili heitä Suomunsaaren kitukasvuisten rämemäntyjen kätköistä.

Susi oli makuulla raukean oloisena, sillä se oli löytänyt jostain vähän raadellun jäniksen raadon. Ja nyt, sen kiiluvat silmät olivat lukittuneet aapaa ylittävään ihmisjonoon. Nälkä ei vaivaisi sitä toistaiseksi. Ja mahdollinen seuraava ateria voisi olla yksi noista helmiäisistä, jotka nauhana halkoivat aapaa. Sillä ei siis ollut kiire,  sillä nuo hitaanlaiset ihmisotukset pysyisivät sen näköpiirissä vielä kauan.

Mitään ihmeellistä ei enää tuona keskiviikon päivänä hiihtomatkalla tapahtunut. Mitä nyt suuntaa hieman käänneltiin ja väisteltiin vetisempiä rimpiä. Joukko tuli hyvissä ajoin päivänvalon aikana Tervaniemen laavupaikalle. Tässä vaiheessa myös Kolmivarvas lähti liikkeelle.  Susi teki varmuuden vuoksi etäältä kulkevan ketunlenkin Etelän kautta Palo-Suihkon metsäsaarekkeeseen, josta se illan hämärtyessä lähestyi näkö- ja kuuloetäisyydelle patikointijoukkoa. Se näki, että joukko oli ehtinyt jo pystyttää kirkkaanväriset holvinsa suojakseen. Se vainusi taas noita erilaisia tuoksuja, jotka olivat omalla tavalla houkuttelevia, mutta eivät kuuluneet tunnusomaisiin suon kanervikkojen ja suopursujen hajumaailmaan.

Nuo ”auringon lapset”, aterioivat, sulattelivat bensiinikeittimillään lunta ja täyttelivät termospullojaan. Susi ravisteli turkkiaan ja istui alas, kuin ihmetellen näiden olentojen toimia. Sitten se siirtyi vähän lähemmäksi. Se tutki nyt noita olentoja tarkemmin. Yhdellä heistä oli metsän puku päällään. Yksi päästeli kovempia ääniä kuin muut. Yhdellä oli iltataivaan värinen palttoo päällään ja yhdellä sammaleen värinen. Ja tuo tuolla, susi sävähti, oli se, joka havainnoi metsää kuin tavoitellen metsän väkeä luokseen. Mitä muuta? Ahaa. Susi siirsi katseen nuotioon. Ovat laittaneet myös nuotion suojakseen. Ja piirissä ovat tulen ympärillä, kuin vanhan kansan samaanit. Pulputtavat ja nauravat. Kaikki metsän eläimet, karhut mukaan lukien välttelevät nuotion valon rajaa, jota ei saa ylittää. Se on aina kierrettävä niin kaukaa, ettei tulenkynsi tavoita pihteihinsä.

Susi oli saanut tarpeekseen. Ristiriidat repivät sitä hetken kuin pedot haaskaa. Sen olisi tehnyt mieli ulvoa, mutta ei ollut edes täydenkuun aika. Ja muutenkin, miksi ulvoa, kun tuosta samaani joukosta ei ole ateriaksi. Saavat olla, menköön sinne, mistä tulivatkin. Niin teen minäkin, susi näytti toteavan, ennen kuin kääntyi ja lähti jolkottelemaan Otavan sakaran osoittamaan suuntaan - Pohjoiseen.



Yö meni ja aamunvalkeus kätki levein sivellinvedoin vähitellen kaikkoavan hämärän poveensa. Joukko toteutti aamutoimet, purki leirin ja oli suksilla ennen kuin käki kukkui ja kellon viisarit naksahtivat käsketyillä kohdilleen. Haparointi alkoi muuttua rutiiniksi. Lähdettiin liikkeelle Susitaipaleen jotospolkua pitkin. Meni tunti, pidettiin juomatauko ja järjestyimme vielä riviin. Ikuistimme itsemme ryhmäkuvaan Patvinsuo taustalle. Ja meitä tarkkaillut susi – se Kolmivarvas, oli sillä hetkellä kaukana Lieksan koskemattomissa erämaissa - peuralauman perässä.

Meni toinen tunti ja puolikaskin, kun ylitimme Suomun tien. Jotoksen viimeiset rupeamat olivat edessä. Kurkilahden ylitys ja Mikonniemen kärjen kautta salmen yli Kaunisniemeen. Jää kantoi ja ketju kesti. Ketään ei jäänyt jälkeen. Patvinsuon jotos oli saatu päätökseen. Karu  erämaa oksi itsekunkin turhuutta ja kohotti aitoutta. Ja erämaa oli tehnyt taas tehtävänsä.

Päivä oli sivu puolen, kun autot nytkähtivät torstain puolenpäivän aikaan liikkeelle - vesietelää kohden.                                                                             
                                                               Pekka Poutiainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti