torstai 28. maaliskuuta 2019

Oppimisympäristöt

JÄREÄN PUUN KAATOA

Järeän puun määritelmä on karkeasti se että normaali moottorisahan laippa ei riitä kerralla kaatosahaukseen. Sahaajalla pitää olla tekniikka ja turvallisuusasiat hyvin hallussa. Ja takana riittävästi harjoitusta pienemmillä puilla. Opettajien ohjauksessa opitaan heti oikeat tekniikat ja kysyä saa ja pitääkin jos on epäselvyyttä.

Erityisen järeiden puiden kaatoon on yleensä jokin syy. Yleisin on että niiden kunto on heikentynyt iän myötä ja ne on syytä kaataa ennenkuin ne kaatuvat jonkun (ihmisen tai kotieläimen) niskaan. Muita syitä voivat olla esimerkiksi että oikaistaan tielinjaa tai lohkotaan tonttimaata, jolle halutaan rakentaa.

Kaatuuuuu
Uumon tontilla metsäopiskelijat suorittivat järeä puun kaatoa opettajien valvovan silmän alla meidän laidunhaassa. Puusto oli kasvanut suureksi ja latvuksesta tiheäksi, jolloin oksistolle tulee tilanahtaus ja kaikki puut kärsivät. Harventamalla saatiin jääville puille lisää tilaa ja toisaalta maan pintaan lisää valoisuutta.

Kaatokolo valmis ja sahaus menossa
Kaatokolon sahaus
Karsinta on tekniikkalaji

Kaatuu
Etenkin isojen kuusien kanssa tulee vielä pohdittavaksi että mitä tehdään maahan päätyville oksille? Niitä nimittäin riittää. Laidunmaalta oksat ajettiin pois etteivät eläimet sotkeudu niihin. Metsämaalla ne yleensä jätetään paikoilleen. Siellä ne pikkuhiljaa maatuvat ja palaavat ravinnekiertoon. Kuvat Uumon metsäopetus 2019 Jari ja Heikki.

Terhi K.- Uumo tänään

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti