torstai 24. tammikuuta 2019

Kurkistus akvaarioon


Kalat on erikoisella tavalla kauniita. Niiden hoitamisessa keskitytään enimmäkseen ympäristön hoitamiseen, eli akvaarion veden laatuun ja lämpötilaan. Niin monesti tulee ihailtua uskomattoman kauniita akvaarioita ajattelematta että kauneuden takana on paljon työtä. Tässä on yksi työvaihe akvaarioiden hoidossa. Siihen kuuluu paljon muutakin, kuten ruokinta, mutta tämä on blogi eikä romaani.

Pieneläinhuoneella on monta pientä ja yksi iso akvaario. Isossa akvaariossa on isoja kaloja. Isot kalat syövät paljon ja tuottavat paljon kakkaa. Molemmista tulee veteen epäpuhtautta jonka puhdistamiseen tarvitaan kaksi suurta tehokasta suodatinta. Joihin kertyy kakkaa ja ruuantähteitä. Suodattimet eivät puhdistu itsestään (harmi), joten ne pestään vuoroviikkoina. Ja siinäpä onkin mielenkiintoinen työmaa. Onneksi lattia on hyvin viemäröity, sillä suodatin on niin painava, että se on ensitöiksi tyhjennettävä lattialle. Tyhjentämisen jälkeen kerrosten materiaalit pestään mekaanisesti puhtaiksi. Mutta ei liian puhtaiksi ettei akvaarion pieneliökanta häiriinny. Yllättävän paljon silkkaa sontaa suodattimeen kyllä kertyykin ja haju on sen mukainen...


Heti pesun jälkeen suodatin kasataan, palautetaan paikalleen ja täytetään vedellä. Ja joka kerta toivotaan kovasti että se lähtee jälleen käyntiin. Toistaiseksi on lähtenyt. Kun hoitorutiineissa on säännöllisesti suodattimien pesu ja veden vaihtaminen, pysyy kalojen ympäristö  tasapainossa ja kalat kunnossa. Ja saamme kaikki ihailla lasin läpi näitä erikoisia otuksia niiden omassa ympäristössä.

Vielä kansi paikoilleen ja valmis!
Kaiken työn tuloksena kirkas vesi
Eläintenhoitajaopiskelijat tekevät eläintenhoitajien ohjauksessa kaikkia akvaarioiden hoitotöitä pieneläinviikon aikana. Heille tulevat tutuksi nämä isot suodattimet, pienempien akvaarioiden pienemmät suodattimet sekä kaikki muutkin akvaarioiden hoitotoimet. 



Akvaarioharrastus on todella monipuolinen maailma ja töiden ohessa opiskelijoilla riittää keskusteltavaa ja kyseltävää. Allekirjoittanut ei ole mikään akvaariospesialisti, mutta meidän eläintenhoitajissa sellaisia on, joten olen siitä loistavassa asemassa että pala kerrallaan pääsen tähänkin maailmaan tutustumaan.

Terhi K. - Uumo tänään

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti