tiistai 17. joulukuuta 2019

Navetta

Tuore tapaus


Eli joo oltiin hiukanverran tuossa jo odoteltu että Neito poikisi (kuvan isompi nautaeläin). Tarkalleen viikko. Pieni huolikin alkoi jo kaihertaa, sillä ylikantoiset vasikat pakkaa kasvamaan kokoa. Ja lehmän synnytyskanava puolestaan ei veny äärettömyyksiin. Niinpä oltiin iltapäivällä kovin tyytyväisissä tunnelmissa kun kello kahden jälkeen oli merkit ilmassa että kohta tapahtuu. Kun se "kohta" kesti 3 tuntia eikä mitään tullut näkyväksi, päätettiin kopasta että onko sisäpuolella kaikki kunnossa.

Normaalisti 90% koulutilan lehmistä poikii itsenäisesti. Poikiminen valvotaan joko paikanpäällä tai työaikojen ulkopuolella valvontakamerasta ja avustamaan mennään vain tarpeen vaatiessa. Poikimisen jälkeen tietysti mennään hoitamaan lehmä ja vasikka vuorokauden ajasta riippumatta. 90% sujuu siis ongelmitta ja loput 10% poikimisista voi olla ihan mitä vain lievästä virheasennosta - jalka koukussa - eläinlääkäriä ja leikkausta vaativaan vakavaan ongelmakimppuun, missä toivotaan että edes joku osapuoli säilyy hengissä. Mutta isot ongelmat on käytännössä todella harvinaisia, yleensä selvitään virheasennon oikaisulla ja vetämisellä.

Sisäpuolelta tunnustelemalla selvisi että vasikka on iso. Ja tulossa ihan oikeinpäin ja oikeassa järjestyksessä, eli etusorkat ja pää edellä. Ongelma oli siinä että tämä paketti oli niin leveä, ettei se mahtunut kanavaan. Lyhytkin matka voi kyllä joskus olla tosi pitkä matka!

Onneksi paikalla oli henkilökunnan lisäksi navettaviikkolaisia, eli eläintenhoitajaopiskelijoita, joten päästiin heti lehmälle avuksi. Sen tarkemmin kaikkia hikisiä ja limaisen lähmäisiä yksityiskohtia kuvailematta noin puolen tunnin uurastuksen jälkeen vasikka oli maailmassa. Emä ja vasikka olivat sangen hyvävoimaisia, samaa ei voi välttämättä sanoa avustajista. Mutta kuin pisteenä iin päälle iltapäivällä käyneet vierailijat tulivat vielä piipahtamaan ja toivat meille suklaata. Että ei ihan shamppanjaa tämän pikkuisen kunniaksi kilistelty, mutta rusaasti suklaata kylläkin. Emä sai palautusjuomansa ja jäi hoitamaan vasikkaansa, ihmisillä navetan iltatyöt jatkuivat normaalin järjestyksen mukaisesti. Puolen tunnin iässä tilanne oli tämä:




Terhi K. - Uumo tänään

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti